- "Pentru mine si nu numai, muzica clasica se afla in Europa".
- "Este o onoare pentru mine sa dirijez in Romania, tara lui Celibidache".
Dirijorul japonez Yusei Koide are deja o cariera remarcabila. A dirijat numeroase concerte in Europa, America si Asia. Stilul sau interpretativ il individualizeaza in lumea muzicii clasice. Este director muzical al Orchestrei Simfonice "Ueno-no Mori" din Japonia si al Metropolitan Mandolin Orchestra (Jaonian), Invitat Permanent si sfatuitor artistic al Noii Orchestre Transilvane (Romania), dar si Dirijor laureat al "Sinfonietta Sapphire" (USA) si "Musica Harmonica" (Japonia). Colaboreaza si cu alte orchestre prestigioase din lume. De cativa ani este un colaborator fidel al Societatii de Concerte Bistrita.
Sunteti un dirijor renumit, cum ati ajuns la Bistrita?
Yusei Koide: Am fost asistent al maestrului Kurt Mazur, datorita caruia am auzit de Festivalul G.Enescu de la Bucuresti, asa ca la editia din 2001 a festivalului, la Bucuresti am avut prilejul sa-l cunosc pe dl. Gavril Tarmure, un nume cunoscut in mediile muzicale din Romania. Dansul mi-a vorbit despre orchestra, de proiecte pe care le coordoneaza la Bistrita. Am fost cucerit de indata si am acceptat sa merg la Bistrita sa dirijez la invitatia dansului.
Celibidache a fost, este, cel mai mare dirijor din lume
Ce insemna pentru dumneavoastra colaborarea cu Societatea de Concerte Bistrita?
Yusei Koide: Pentru mine si nu numai, muzica clasica se afla in Europa asa ca ma simt puternic legat de acest continent, leagan al muzicii clasice. Credinta mea, in materie de dirijat este ca Sergiu Celibidache a fost, este, cel mai mare dirijor din lume, asa ca este o onoare pentru mine sa dirijez in Romania, tara lui Celibidache.
Colaborarea cu SCB, respectiv cu Noua Orchestra Transilvana a SCB imi ofera o