În Apuseni, aurul nu înseamnă totul. Ba chiar cântăreşte puţin, nesemnificativ, în faţa tradiţiei şi culturii moţilor. Cel puţin aşa se vede totul prin ochii Cristinei Oancea, un regizor al Televiziunii Române, care a filmat sute de ore pentru un documentar despre viitorul locuitorilor din Apuseni. Sursa: Cristina Oancea şi www.moţii.ro
"Filmele mele nu sunt despre aur, ci despre tot restul", spune Cristina, care consideră că românii care uită Apusenii nu valorează mai mult decât cei care îşi uită părinţii. Filmul "Apuseni la viitor" prezintă povestea a trei tineri moţi, care studiază în Cluj-Napoca şi Satu Mare.
Ce au ei diferit faţă de colegii lor? "Sunt copii ai Apusenilor şi îi poartă cu ei pretutindeni. Sunt trei dintre tinerii pe care mi-i imaginez mulţi, îi ştiu mulţi, care nu vor lăsa Apusenii să moară". Documentarul va fi difuzat de postul TVR2, luni, 9 martie, de la ora 17:30.
Evz.ro: Moţii sunt consideraţi o comunitate aparte, una care reuşeste să îşi păstreze tradiţiile, în total contrast faţă de multe regiuni ale ţării. Este o prejudecată sau un adevăr?
Cristina Oancea: E un adevăr. Moţii sunt croiţi din aceeaşi stâncă tare de cremene ca şi Apusenii. Dacă n-ar fi fost aşa, probabil că Munţii Apuseni ar fi fost de veacuri depopulaţi, pentru că, acolo, viaţa e tare grea. Nicăieri altundeva n-am văzut femei cosind, şi nu oriunde, ci cosind pe coasta unui deal atât de abrupt, încât se sprijineau pe un genunchi! De fapt, nu e vorba doar de tradiţii. Moţii sunt păstrători ai fiinţei noastre, ca popor. Aproape fiecare curte ori răspântie este binecuvântată cu o cruce, iar în biserica, lângă altar, se află steagul tricolor. Nu pot să spun în cuvinte cât de tare m-a impresionat. De aici decurge păstrarea tradiţiilor şi, ceea ce e mai important, păstrarea unui stil de viaţă tradiţional şi a unor valori tradiţionale. Aces