7 martie 2009
KÎRGÎSTANUL ÎNCHIDE BAZA DE LA MANAS
După ce le-a cerut Statelor Unite să părăsească baza aeriană de la Manas, Kîrgîstanul a anulat şi contractele încheiate cu alte ţări privind folosirea acestui complex militar. Parlamentul kîrgîz a votat aproape în unanimitate pentru anularea a 11 acorduri, care permiteau mai multor ţări europene, dar şi Australiei, Noii Zeelande şi Coreii de Sud să folosească baza aeriană situată la 30 de kilometri distanţă de capitala kîrgîză.
Pentru Statele Unite, Manas era o poziţie strategică în conflictul afgan, deoarece le servea americanilor ca loc de tranzit pentru aprovizionarea soldaţilor lor din trupele internaţionale ISAF. Baza a fost închisă pentru americani luna trecută, prin decizia preşedintelui kîrgîz Kurmanbek Bakiev, după ce Rusia a promis Kîrgîstanului un ajutor financiar de două miliarde de dolari, inclusiv sub formă de împrumut.
O MÂNĂ CRIMINALĂ A COMPROMIS GERMANIA
Steagul Germaniei a apărut la ceremonia de desemnare a oraşului Hamburg drept capitala europeană a mediului în 2011 cu însemnele fostei RDG. Pe portalul german Kulturation apăreau săptămâna trecută relatări despre ceremonia de la 26 februarie, de la Bruxelles, şi imagini, pe fundal observându-se la un moment dat steagurile Uniunii Europene şi al Germaniei, dintre pliurile acestuia din urmă văzându-se coroana de spice şi ciocanul cu compas, ambele colorate în galben, care erau simboluri ale fostei Germanii de Est.
În schimb, pe site-ul Comisiei Europene apăreau aceleaşi imagini, dar cu steagul Germaniei fără simbolurile de "tristă amintire", semn că una din cele două fotografii fusese prelucrată. Ce-i drept, fotografia de pe site-ul CE arată un steag german cu pliuri mai multe şi mai şifonate, ceea ce i-a făcut pe jurnaliştii Humanistischer Pressedienst (HPD) să se întrebe dacă la