O reteta pe saptamina In multe culturi spirituale postul, dar mai ales postul negru, era de o mare insemnatate atit pentru purificarea corpului cit si pentru purificarea spiritului. In gruparile esenienilor si nazarienilor existau oameni care practicau posturi severe de patruzeci de zile. De asemenea la musulmani, pelerinii care mergeau la Mecca trebuiau sa posteasca trei zile inainte de a pleca la drum si cinci zile dupa ce se intorceau. In Europa, in cetatile si satele fortificate, capii politici si religiosi tineau posturi complete zile intregi deoarece puteau sa se concentreze mai usor asupra problemelor comunitatii. Pentru crestini postul inseamna a elimina din alimentatie alimentele "de dulce" si a se retine de la "cele lumesti". Astfel dau posibilitatea corpului si mintii sa se curete. Cum postul Pastelui deja a inceput citeva retete cu ciuperci sau peste pot fi de mare ajutor pentru diversificarea bucatariei din aceasta perioada. Salata de ciuperci champignon crude Ingrediente: 3-4 ciuperci Champignon proaspete, 1 ceapa alba si una rosie potrivit de mari, sare, piper, usturoi, ulei, verdeata (marar, patrunjel, telina, cimbru), piper si lamiie. Ciupercile se curata si se rup in bucatele mici. Intr-o cana se pune ulei presat la rece, la care se adauga sare si usturoi pisat. Se toarna peste ciuperci si se adauga ceapa, verdeata iar la sfirsit, peste toate, lamiie dupa gust. E bine sa se lase putin timp sa se inmoaie si sa se patrunda. Se poate adauga spanac tocat marunt. Crap cu menta Ingrediente: 1,500 kg crap, 2 morcovi, 2 cepe, doua linguri cu boabe de piper, 2 linguri cu otet. Pentru sos: 100 g frunze de menta proaspete sau 20 g frucnze uscate, 2 linguri ulei de masline, sare, piper, 1 lingura otet aromat de fructe. Pestele se curata de solzi, se portioneaza si se sareaza lasindu-l 24 ore la rece. Apoi se pune la cuptorul infierbintat 20 de minute. Sosul se