O bază a armatei britanice din Irlanda de Nord a fost, sâmbătă, scena unui atac teribil. Două persoane au fost ucise, iar alte patru persoane au fost rănite, a anunţat poliţia, care pune incidentul pe seama disidenţilor Armatei Republicane Irlandeze (IRA). Sângerosul atac, care a fost denunţat de toţi politicienii nord-irlandezi, provoacă îngrijorare atât la Belfast, cât şi la Londra în ceea ce priveşte grupările IRA, care nu respectă nici până în prezent acordurile de pace din Vinerea Sfântă (1998).
Şeful poliţiei din Irlanda de Nord, Sir Hugh Orde, avertiza acum câteva zile că IRA se pregăteşte pentru noi lovituri menite să destabilizeze procesul de pace. Orde a solicitat, de altfel, serviciilor de informaţii să adune date despre disidenţii republicani, explicând că există semnale că IRA ar pregăti un atac cu bombă sau un asasinat cu ocazia festivităţilor dedicate Sfântului Patrick (St. Patrick’s Day), din 17 martie, când liderii nord-irlandezi vor fi în vizită la Casa Albă, relatează AP. Mai mult, şeful poliţiei susţinea că disidenţii reprezintă un pericol mult mai mare de cât acum şapte ani, fapt pentru care a fost criticat de politicienii nord-irlandezi.
Temeri că incidentele vor continua
Recentul atac însă le dă acum fiori reci oficialilor de la Belfast, care se tem că istoria s-ar putea repeta. Ulster a cunoscut 30 de ani de violenţe care au provocat moartea a 3.500 de persoane în perioada 1969-1998, informează AFP. De altfel, în ultimele 18 luni violenţele la adresa ofiţerilor de poliţie s-au înmulţit din partea paramilitarilor, fapt ceea ce stârneşte şi mai multe îngrijorări în rândul autorităţilor că aceste incidente sunt doar începutul unui nou val de atacuri. „Este un atac teribil. Am înţeles că persoane înarmate cu mitraliere au pătruns în cazarma de la Masserene, în Antrim, şi au deschis focul”, a declarat deputatul unionist Jeffrey