"Toate femeile din România au în ele o frumuseţe şi o demnitate pe care trebuie să şi le descopere singure", consideră una dintre femeile de succes din ţara noastră, Mihaela Miroiu.
Cunoscuta teoreticiană pe plan naţional şi internaţional în studiul feminismului, Mihaela Miroiu vorbeşte atât despre implicarea femeilor în politică şi despre inegalitatea dintre sexe existentă la nivelul instituţiilor politice, cât şi despre ce mai înseamnă feminitatea în zilele noastre.
EVZ: Un raport publicat zilele trecute de Consiliul Europei a dezvăluit că, la nivel european, doar 28,6 la sută din posturile ministeriele sunt ocupate de femei. Cum comentaţi aceste date?
Mihaela Miroiu: Pentru Europa este mai slab decât politica europeană privind egalitatea de şanse şi care ar fi trebuit, deja, să se apropie de 40 la sută. Pentru România, lucrurile sunt dezastruoase. Cred că România trage în jos această statistică.
Există inegalitate de sexe la nivelul instituţiilor publice?
Acest lucru este evident. Hotărăsc în România femeile ceva? La nivel local, mai mult de cinci sau şase la sută din decizii sunt luate de femei. La nivelul Guvernului, sunt trei ministre. Însă, pe ansamblu, se poate spune că femeile hotărăsc maximum zece la sută.
Cauza numărului mic al femeilor implicate în politică.
Sunt foarte multe cauze. În primul rând, comunismul ne-a făcut să nu avem, în genere, oameni emancipaţi şi care să lupte pentru participarea lor la luarea deciziilor şi la împărţirea bunurilor publice. Apoi, pentru că am avut o tranziţie în care, iniţial, femeile au fost complet eliminate din orice poziţie de decizie la începutul anilor '90. Al treilea motiv este ortodoxia, care este mai conservatoare decât protestantismul sau catolicismul, iar ortodoxia are o priză foarte mare în rândul populaţiei majoritare. Ortodoxia tinde spre o