Cum un număr aparţinând acestui domeniu este, de fapt, atât de mic încât poate fi neglijabil, s-a încetăţenit obiceiul în calcule, de a-l considera practic nul, deşi nu-i vorba aici decât de o simplă aproximare. Şi astfel s-a ajuns ca domeniul indefinitului mic să fie simbolizat prin acelaşi semn 0 care, pe de altă parte, în aritmetică reprezintă de astă-dată riguros, absenţa oricărei cantităţi, respectiv, nimicul cantitativ.
În aceste condiţii, dacă semnul 8 nu e în realitate decât simbolul cantităţilor indefinit crescătoare, semnul 0 ar trebui logic să poată fi luat, de asemenea, ca un simbol al cantităţilor indefinit descrescătoare, având menirea de a exprima în notaţie simetria care există între unele şi altele. Dar, din nenorocire, acest semn 0 are deja o cu totul altă semnificaţie, întrucât a servit iniţial, la origine, la desemnarea absenţei oricărei cantităţi, în timp ce semnul 8 nu are nici un sens real, care să corespundă acestuia. Este aici, o nouă sursă de confuzii, iar pentru a le evita, ar trebui să se creeze un alt simbol diferit de zero, pentru cantităţile indefinit descrescătoare, din moment ce aceste cantităţi au drept caracteristică faptul de a nu se putea anula niciodată în cursul variaţiei lor.
Din imperfecţiunea mijloacelor noastre de expresie şi de măsură, acest semn 0 a devenit întrucâtva simetricul semnului 8 şi doar aşa, ambele au putut fi plasate la cele două extremităţi ale seriei numerelor, ca întinzându-se indefinit, prin numerele întregi şi prin inversele lor, în cel două sensuri - crescător şi descrescător.
Această serie se prezintă atunci, în forma următoare: 0.......... 1/n ........... 1/3, 1/2, 1, 2, 3, ......... n ........... 8, dar trebuie avut grijă că 0 şi 8 nu reprezintă nicidecum două numere determinate, care ar sfârşi seria în cele două sensuri, ci două domenii inde