Fenomen: Foarte puţini consumatori sunt atenţi la substanţele nocive folosite în compoziţia alimentelor pe care le cumpără din magazine Cele mai ,,disecate” informaţii sunt durata de valabilitate, E-urile, caloriile şi conţinutul de zahăr.
În supermarket-urile din Deva foarte rar vezi cumpărători care stau şi analizează eticheta produselor pe care vor să le achiziţioneze. Cei mai mulţi se uită doar la preţ şi la perioada de valabilitate. ,,Nu citesc eticheta cu ingrediente. Pur şi simplu, pun produsul în coş şi plec cu el la casa de marcat. Nimeni din familia mea nu obişnuieşte să vadă ce conţine ketchup-ul pe care-l cumpără. Dacă ne uităm, ne axăm doar pe preţ”, a declarat Violeta Albu. Faptul că majoritatea hunedorenilor nu analizează ingredientele preparatelor alimentare este confirmat chiar de comercianţi. ,,Foarte puţini fac lucrul acesta, de regulă femeile. De obicei, întreabă dacă produsul este ecologic. La lactate se uită dacă există conervanţi sau nu. Uneori, chiar noi le dăm asemenea informaţii. Le spunem care iaurt conţine mai multă grăsime sau care smântână este mai naturală. Din păcate, prea puţini se uită, din proprie iniţiativă, pe etichetă, ca să vadă din ce e făcut produsul”, a precizat şi Leontina Bocoş, vânzătoare.
Nu ştiu ce înseamnă
Pentru că nu citesc ceea ce cumpără, hunedorenii nu fac nici reclamaţii sau sesizări care să vizeze calitatea produselor achiziţionate. ,,Cei mai mulţi consumatori nu ştiu ce înseamnă ingredientele din diferite preparate alimentare. Nu ştiu să citească lista componentelor şi să facă o corelaţie cu afecţiunile medicale de care suferă”, a declarat directorul Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului, Gheorghe Ranta. Conform acestuia, dezinteresul pentru citirea etichetelor este legat de nivelul de educaţie al fiecăruia. Doar cei cu cunoştinţe solide sunt interesaţi de ceea