Printre serviciile oferite de cabinetele veterinare din oraş se numără şi stomatologia canină. Zeci de persoane merg, săptămânal, cu animalele de companie la medicul veterinar pentru a le trata dantura. La cabinetul medicului veterinar Laurenţiu Ispas, amplasat pe Strada Fortunei, lângă Halele Centrale, în fiecare săptămână se prezintă zeci de ploieşteni care doresc să trateze afecţiunile dentare ale animalelor de companie.
Unul dintre pacienţii care a rămas în istoria acestui cabinet este Nero, un caniş imperial de 21 de ani, care a fost adus de către stăpânul său pentru că avea o tumoare cât un ou de raţă în cerul gurii.
„L-am operat şi am văzut că avea dinţii cu tartru. I-am curăţat dantura, dar în timp ce scoteam tartrul de pe ei, dinţii cădeau unul câte unul. Erau ţinuţi în gură doar de stratul gros de tartru”, povesteşte medicul Laurenţiu Ispas. După intervenţia chirurgicală, Nero a mai trăit totuşi doi ani şi a murit răpus de bătrâneţe.
100 de lei tratamentul
Astfel de cazuri de câini cu tartru sau afecţiuni gingivale grave se prezintă cu o frecvenţă foarte mare la cabinet. Potrivit medicului, tartrul necurăţat poate duce la infecţii ale gingiei, iar animalul are suferinţe foarte mari.
Pentru a evita aceste probleme, medicul recomandă ploieştenilor care au câini să le dea jucării de ros, oase din piele şi, cel puţin o dată pe an, să le facă un detartraj complet, care costă între 100 şi 150 de lei, în funcţie de gravitatea situaţiei.
„Crescătorii de animale trebuie să aibă grijă şi la paradontoză, care poate lăsa câinii de 4 sau 5 ani fără niciun dinte în gură”, completează medicul veterinar. Tratamentele dentare la câini şi pisici sunt realizate cu instrumentar special şi aparatură cu ultrasunete, micii patrupezi putând beneficia şi de radiografii dentare. În funcţie de proceduri, p