Doamnele primesc cadouri, domnii beau 40 de pahare. Sursa: HeptaSursa: NorthFoto
1 /.
Peste 11 milioane de românce ar trebui să primească astăzi daruri, tradiţie respectată de americani şi europeni în fiecare an, pe 8 martie, când a fost fixată Ziua Internaţională a Femeii. Mâine este rândul bărbaţilor să fie răsfăţaţi, însă nu cu daruri: de Sărbătoarea creştină a Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia, ei trebuie să bea 40 de pahare de vin. De altfel, aceasta este considerată ziua lor.
Se ofilesc româncele!
Statisticile Institutului Naţional de Statistică nu aduc veşti bune pentru bărbaţii în căutare de partenere tinere: populaţia feminină este mai îmbătrânită cu 2,9 ani faţă de cea masculină, de 37,8 ani, vârsta medie feminină fiind de 40,7. Aceleaşi statistici mai arată că majoritatea populaţiei feminine din România trăieşte în mediul urban, iar 56% dintre femeile vârstnice, de peste 65 de ani, trăiesc în mediul rural. Cea mai mare pondere a acestora a fost înregistrată în Buzău, Giurgiu şi Teleorman, iar cea mai scăzută în Constanţa şi Maramureş. În ultimul trimestru al anului trecut, aproape jumătate din populaţia ocupată (9.627 de mii) era reprezentată de femei (4.370 de mii), 24 de mii dintre ele având statutul profesional de patron.
Sărbătorite încă din 1910
Ziua Femeii a fost recunoscută pentru prima dată la Internaţionala Socialistă de la Copenhaga, din 1910, fără a se preciza însă o dată anume. Ziua ONU pentru drepturile femeii şi pacea internaţională a fost sărbătorită apoi pe 8 martie 1975, în Anul internaţional al femeii. În România, până în decembrie ’89, se vorbea de „Ziua mamei”, prilej cu care se organizau spectacole dedicate acesteia. Din 1989, a fost înlocuită cu „Ziua femeii”. În această zi, româncele sunt răsfăţate cu flori şi cadouri, iar în cinstea lor sunt programate petrece