„A doua Ella Fitzgerald”, cum a fost numită peste ocean, şi una dintre cele mai valoroase voci ale jazzului românesc, locuieşte de puţin timp la Cluj. Ce face Teodora Enache la Cluj?
T.E.: Am ales Clujul ca fiind portul în care membrii familiei să se adune şi să savureze liniştea şi intimitatea. O oază în care sa ne putem creşte copiii, să ne putem planta florile, să ne încărcăm bateriile şi să putem pleca mai departe… Anul care a trecut a fost extrem de generos, prin venirea pe lume a celui de-al doilea copil, an în care mi-am intrerupt activitatea concertistică,în care m-am dedicat familiei. Acum,de la 1 Martie, am reluat concertele, primul fiind la Muchen,urmând Bruxelles, Geneva etc. O pauză binemeritată, timp în care am adunat multe, multe poveşti frumoase care aşteaptă a fi cântate…
Vă veţi implica, în vreun fel, în proiecte muzicale la Cluj-Napoca?
T.E.: Din păcate nu am timp pentru organizări de evenimente culturale, dar bineînţeles, voi susţine în Cluj mai multe concerte şi voi aduce muzicieni renumiţi din alte colţuri ale lumii. Sper să se găsească doritori şi susţinători ai muzicii de jazz şi aici, în Cluj, cu care să pot colabora în acest sens.
Veţi continua proiectul „Rădăcini”, pentru recuperarea folclorului românesc, sau vă opriţi la Maria Tănase?
T.E.: Proiectul „Rădăcini” este proiectul la care voi lucra mereu - fie că este vorba de muzica românească, fie de cea evreiască, sau de muzica negrilor. Este modul în care putem spune că, adânc, foarte adânc, radacina noastră comună este de fapt una. Deci, nu mă voi opri la Maria Tanase, voi merge şi mai departe.
Americanii ştiu să îşi vândă valorile, că este vorba de cântăreţi de jazz, actori sau academicieni. La noi în ţară sunt promovate adevăratele valori?
T.E.: Da, din păcate, aşa cum zicea şi domnul Patapievici, avem flori m