Guvernul a adoptat ieri legea achiziţiilor publice. Principalele modificări sunt reducerea termenelor pentru licitaţii şi un control mai mare asupra alocării fondurilor."Am modificat Legea achiziţiilor publice, prin care, pe de o parte, eliminăm unele bariere birocratice, întărim controlul şi transparenţa banului public, iar nu în ultimul rând, scurtăm termenele şi procedurile existente în achiziţiile publice, astfel încât să poată fi realizate investiţiile pe care Guvenulu
Guvernul a adoptat ieri legea achiziţiilor publice. Principalele modificări sunt reducerea termenelor pentru licitaţii şi un control mai mare asupra alocării fondurilor.
"Am modificat Legea achiziţiilor publice, prin care, pe de o parte, eliminăm unele bariere birocratice, întărim controlul şi transparenţa banului public, iar nu în ultimul rând, scurtăm termenele şi procedurile existente în achiziţiile publice, astfel încât să poată fi realizate investiţiile pe care Guvenulul şi le-a propus, la timp, dar cu întărirea controlului modului de utilizare a banului public", a declarat premierul Emil Boc.
Ministrul de Interne Dan Nica a explicat că "orice licitatie publică nu va dura mai mult de 30 de zile. Mai mult, termenul de publicare pentru anumite tipuri de licitaţii a fost redus astfel: pentru licitatiile deschise, perioada a fost redusă de la 28 de zile la 20 de zile, pentru licitaţiile restrânse, termenul a fost redus de la 16 zile la 10 zile, iar termenul pentru dialog competitiv a fost redus de la 30 la 20 de zile. De asemenea, termenul de punere în vigoare a contractului a fost redus la 20 de zile, iar acestea poate fi prelungit cu maxim 20 de zile".
De asemenea procesul de contestare a licitaţiilor va fi modificat, prin introducerea unei taxe de timbru. "A fost introdusă o taxă de timbru de 2% din valoarea contractului respectiv, urmând ca f