MĂSURI. Sindicaliştii denunţă sporurile de risc şi de suprasolicitare neuropsihică ale magistraţilor ca fiind un abuz câştigat prin lege.
Pentru reducerea cheltuielilor bugetare pe anul 2009, guvernul a propus ca, în acest an, bugetarii să nu mai primească sporuri salariale şi nici alte venituri de merit. În timp ce această măsură aruncă funcţionarii şi sindicatele în stradă pentru proteste, cei 6.000 de magistraţi au câştigat în instanţă încă două sporuri salariale, unul pentru risc şi unul pentru suprasolicitare neuropsihică, prin decizia de anul trecut a Înaltei Curţi de Justiţie şi Casaţie.
„Sistemul salarial este prost”
Bugetarii sunt revoltaţi că angajaţii Justiţiei vor beneficia în continuare de sporurile vechi, dar şi de cele pe care le-au obţinut acum. Despre situaţia haotică pe care a creat-o guvernul din cauza crizei mondiale, europarlamentarul Renate Weber crede că este o consecinţă a proastei gestionări a sistemului de salarii pentru bugetari. „În orice ţară democrată, judecătorii au un nivel salarial deasupra funcţionarilor.
Acesta este un lucru firesc dacă guvernul ar decide men ţinerea celorlalte sporuri pentru bugetari. Altfel, această discriminare creează frustrări şi disperare. Mai mult, magistraţii şi-au adăugat foarte multe bonificaţii care ţin de natura meseriei şi nu ar trebui plătiţi pentru asta, cum ar fi cea de confidenţialitate. Sistemul salarial din România este prost”, a declarat Renate Weber.
Teama de recesiune
Măsurile drastice privind protejarea bugetului de stat pe care vrea executivul să le pună în aplicare n-au nici ele trecere în faţa europarlamentarilor. Liberalul Renate Weber crede că politica Boc de a reduce cheltuielile prin micşorarea veniturilor nu face decât să alimenteze conflictele între bugetari. „Prin menţinerea acestor sporuri, nici magistraţii