Istoria acestei zile incepe in 1910 la nivel mondial. Prima Zi Internationala a Femeii s-a sarbatorit pe 19 mai 1911 in Germania, Austria, Danemarca si in alte state europene, inclusiv Romania, fiind asociata cu lupta femeilor pentru emancipare, pentru drepturi egale cu barbatii, pentru conditii mai bune de munca, pentru dreptul la vot. Abia in 1977 Natiunile Unite au recunoscut oficial 8 martie ca Zi Internationala a Femeii, imediat fiind adoptata ca sarbatoare de multe tari care nici nu stiau pana atunci de existenta ei, aminteste Mediafax.
Femeile socialiste din Statele Unite si-au serbat pentru prima data ziua dedicata lor in 1908 si au ajutat la crearea unei eveniment international cu aceasta tema. Sarbatoarea a fost perceputa mult timp drept moment in care erau afirmate drepturile sociale si politice ale femeilor, precum si progresele facute in ceea ce le priveste.
Aparuta intr-o vreme a marilor tulburari sociale, Ziua Internationala a Femeii s-a ales si cu mostenirea protestului traditional si a activismului politic. In anii de dinainte de 1910, destul de multe femei din tarile dezvoltate industrial munceau. Slujbele lor, majoritatea in domeniul textilelor si al serviciilor casnice, erau insa supuse discriminarii sexuale si erau platite mult mai prost decat cele ale barbatilor. Au aparut organizatiile sindicale, iar de aici pana la revoltele industriale n-a mai fost decat un pas.
Zeita Rhea, originea Zilei Mamei
Istoricii, citati de ziare.com, spun ca ziua mamei isi are originile in festivalul dedicat mamei zeilor, este vorba de zeita Rhea, festival tinut in Grecia antica. Zeita pamantului, Rhea, era sotia zeului Cronos si mama tuturor zeilor si zeitelor din Olimp. De asemenea, in Roma, zeita Cibele, mama zeilor, era venerata inca din anii 250 i.H. sarbatoarea era cunoscuta si sub denumirea de Ilaria. Tinea 3 zile,