Fiecare contestaţie va fi taxată cu 2% din valoarea contractului, potrivit noii legi a achiziţiilor publice. Banii vor fi restituiţi firmei „cârcotaşe” doar dacă instanţa îi dă dreptate. Sursa: Agerpres
Cresc plafoanele de la care se organizează licitaţiile
„Există, din păcate, o practică prin care anumite firme, care nu aveau nicio intenţie să câştige licitaţia, blocau procesul în speranţa că vor obţine pe o cale sau alta bani din partea firmelor care erau plasate pe primul loc”, a spus vicepremierul Dan Nica, la finalul şedinţei de guvern de sâmbătă. Executivul obligă instituţiile statului să semneze contractele cu firmele care au câştigat licitaţie în cel mult 20 de zile.
Pentru a grăbi procesul de atribuire a contractelor, guvernul a decis şi reducerea duratei licitaţiilor la cel mult 30 de zile, precum şi creşterea sumelor de la care o autoritate publică poate să achiziţioneze direct produse, servicii, lucrări.
Noua lege a achiziţiilor publice dă mână liber instituţiilor statului să atribuie contracte dacă valoarea lucrărilor nu depăşeşte 15.000 de euro, cu 5.000 de euro mai mult decât era acceptat până în prezent.
Autoritatea contractantă va avea dreptul de a aplica procedura de cerere de oferte numai în cazul în care valoarea estimată a contractului de achiziţie publică este de cel mult 100.000 euro pentru contractul de furnizare şi cel de servicii (faţă de 75.000 euro în prezent) şi de 750.000 euro pentru contractul de lucrări (500.000 euro în prezent).
Cabinetul Tăriceanu a modificat şi el legea achiziţiilor publice înainte să fie debarcat de la putere, mărind de la 2,5 la 5 milioane de euro pragul de la care se organizează licitaţii pentru contractele la care statul pune mai bine de jumătate din bani.