Preşedintele Traian Băsescu spune că un împrumut extern vine ca o centură de siguranţă pentru România, care se vede nevoită să împrumute bani şi de la FMI. Şi asta pentru că UE pune la dispoziţia ultimelor 12 state intrate, o sumă de 30 de miliarde de euro pentru împrumut, cu condiţia ca viitoarele credite să fie în parteneriat cu Fondul Internaţional. Şeful statului a explicat că UE impune această condiţie pentru că nu deţine instrumentele de control asupra cheltuielilor care urmează să fie făcute din banii împrumutaţi. Sursa: Agerpres Preşedintele a subliniat însă că împrumutul este necesar nu pentru susţinerea bugetară sau a obligaţiilor de plată a statului, ci pentru susţinerea datoriilor sectorului privat, care au ajuns 24 de miliarde de euro, şi provin din investiţiile făcute în economia românească.
Penalizări de milioane de euro, pentru credite neutilizate
Pe de altă parte, şeful statului a mai precizat că România dispune de credite contractate, dar neutilizate, de la bănci europene, în valoare de 3,55 de miliarde de euro. Pentru aceşti bani, ţara noastră plăteşte anual, comisioane de neutilizare, de milioane de euro.
Totodată, Băsescu a mai spus că România ar putea beneficia de 5,5 miliarde de euro, bani proveniţi din fonduri nerambursabile.
9 miliarde de euro, la dispoziţia României
"În total, există 9 miliarde de euro. Dacă am reuşi să utilizăm 3-4 miliarde de euro în acest an, am putea spune că ne-am făcut datoria faţă de România", a adăugat preşedintele.
Pe 25 februarie, Băsescu a transmis şefilor celor două Camere o scrisoare prin care solicita să se adreseze Parlamentului pe 9 martie, cu un mesaj pe probleme actuale, de politică internă. Este pentru a şasea oară când şeful statului se adresează Parlamentului şi pentru prima oară când care drept audienţă parlamentari ale