Confruntaţi cu spectrul falimentului, dezvoltatorii imobiliari caută metode pentru a supravieţui pe o piaţă îngheţată. Noua găselniţă este acceptarea apartamentelor vechi plus o diferenţă de bani în schimbul celor nou-construite.
Nimeni nu mai vinde nimic, nimeni nu mai cumpără nimic. „Gheaţă la mal“, strigă la unison firmele de construcţii care s-au văzut prinse cu garda jos de criză. Implicate în proiecte rezidenţiale pe care au început deja să le construiască sau să le contracteze, firmele nu ştiu pe unde să mai scoată cămaşa. Şi atunci s-au gândit la o variantă. Să vândă apartamentele noi în schimbul celor vechi, plus o diferenţă de bani care poate fi de 30-40% din valoarea apartamentului vechi. Adică, vrei un apartament de trei camere care costă 200.000 de lei? Îl oferi pe cel vechi firmei constructoare, care ţi-l evaluează, şi achiţi diferenţa cash. Pe cât de atrăgătoare este ideea, pe atât de greu este de pus în practică. „Această metodă se numeşte buy-back. Încercăm să o implementăm, aşa cum am mai făcut înainte, în urmă cu vreo doi ani. Atunci nu s-a reuşit, din cauza creşterii constante a preţurilor. Acum, preţurile s-au stabilizat, dar avem altă problemă. Există blocaj pe piaţa imobiliară. Eu nu cred că în acest an se va apela la această soluţie“, a declarat Ştefan Clenciu, vicepreşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare din România. Acesta a precizat că înainte de punerea în practică a metodei, agenţia imobiliară prin intermediul căreia se vând apartamentele trebuie să semneze un protocol cu dezvoltatorul imobiliar.
Şefu’, n-aveţi ceva de lucru?
Unul dintre „jucătorii“ de pe piaţa constructorilor din Craiova, Răzvan Ţugui, patronul Edeca Group, se plânge că partea rezidenţială a afacerii a murit. „Paradoxal, faţă de anii trecuţi acum este foarte multă forţă de muncă, pentru că s-au întors muncitorii din ţări s