Impasul economic i-ar putea face pe mulţi români să se întoarcă spre credinţă, crede părintele Mihai Bogdan, paroh la biserica ortodoxă din Pipera. Sursa: Vlad Stănescu
Din când în când, un manager frământat de calcule, un angajat cu salariul înjumătăţit sau un bogătaş nebărbierit intră pe poarta bisericii din Pipera. Părintele Mihai Bogdan îl ia deoparte şi-i zice despre urcuşuri şi coborâşuri, că pe drumul vieţii mai şi cobori după ce-ai urcat şi că, prin apropierea de Dumnezeu, drumul începe iar să o ia, lin, în sus. Vorbe liniştitoare, zise în momente grele.
Pe vremuri ca acestea, biserica ortodoxă din Pipera - faimosul cartier al bogaţilor - e plină duminică de duminică. Ecuaţia crizei e simplă: mai mulţi credincioşi de ocazie, mai puţini bani la cutia milei.
Se anunţă cununii cu mai puţini invitaţi
Începută în 1991, cu banii lui Gigi Becali şi ai celorlalţi credincioşi din zonă, biserica din Pipera a fost sfinţită pe 25 martie 1996. Pe vremea aceea, în parohie erau vreo 1.000 de suflete. Între timp, în Pipera s-a ridicat vilă lângă vilă, au început să parcheze tot mai multe maşini de lux, iar numărul locuitorilor s-a triplat.
Afacerile imobiliare au fost „motorul” zonei, de aceea criza a lovit aici mai rău decât prin alte părţi. „Se vede din discuţiile cu fiecare creştin în parte. Omul vine şi spune că şi-a pierdut serviciul, că salariul i s-a înjumătăţit. Sunt şi manageri care au ajuns în situaţii delicate”, spune părintele paroh Mihai Bogdan. În ciuda acestui fapt - sau poate tocmai de aceea -, biserica e plină duminică de duminică. „Poate şi criza e ca o palmă dumnezeiască, care-i face să se întoarcă către Dum nezeu. Poate că am uitat de El. Nu putem face totul prin forţele noastre”, arată părintele.
Se anunţă totuşi nunţi, fiindcă oamenii n-or să renunţe şi nici n-or să amâne obic