» Domnule Peter Eckstein Kovacs, sunt mai putin de trei luni de cand ati devenit consilier prezidential. Dar ati avut parte deja de cateva episoade agitate, daca ne gandim la controversa starnita in mijlocul comunitatii maghiare de anumite declaratii ale presedintelui Traian Basescu. In primul rand, vizita presedintelui la Budapesta, marcata de raspunsul "niciodata" dat la intrebarea unui jurnalist: "Cand vor obtine maghiarii din Romania autonomie teritoriala?". Ar fi putut presedintele sa sublinieze caracterul national al statului roman lipsindu-se de un termen atat de percutant ca "niciodata"?
Peter Eckstein Kovacs: Raspunsul a venit la o intrebare provocatoare. N-am nimic cu ziaristul; el e facut sa fie provocator, dar intrebarea era chiar foarte provocatoare, asa sec, "cand o sa dati autonomie la Tinutul Secuiesc, ce competente o sa dati, cand, cand, cand!?". Raspunsul a fost la fel.
» Raspunsul a fost unul natural pentru temperamentul presedintelui?
Raspunsul a fost unul la fel de sec. si nimeni nu se astepta, nici de partea ungara, nici in Romania, romani sau maghiari, ca presedintele sa devina un fan al autonomiei Tinutului Secuiesc. Raspunsul a fost foarte franc si da, a suparat in secuime.
» La instalarea lui Dan Nica la Ministerul de Interne, presedintele a avertizat apoi despre "un proces de epurare" la care ar fi supusi romanii din primariile judetelor majoritar maghiare. Este expresia "un proces de epurare" un termen exact?
Situatia se prezinta in felul urmator: la autoritatile administrative ce tin de Guvernul de la Bucuresti, acolo ponderea etnicilor romani in randul conducatorilor si al angajatilor este peste proportia romanilor din acea zona. Atunci, de partea cealalta, la autoritatile alese, la primarii, la Consiliul Judetean, proportia este cam pe invers. Referirea domnului presedinte a fost la autoritatile