Motivarea angajatilor trebuie sa figureze printre principalele prioritati in agenda directorilor de resurse umane in acest an.
"Motivarea angajatilor este mai importanta ca oricand in aceasta perioada. Vreau ca echipa sa ramana la fel de motivata si sa treaca cu brio peste anul acesta", spune Carmen Becker, HR manager la MOL, filiala locala a grupului petrolier ungar MOL, cu afaceri de 592 de milioane de euro pe plan local anul trecut.
Becker, care a fost promovata recent pe pozitia de manager de resurse umane, dupa ce a ocupat pozitia de sef serviciu resurse umane in aceeasi companie timp de aproape un an si jumatate, spune ca pentru 2009 are de gand sa continue procesul de dezvoltare al angajatilor.
"Este foarte importanta motivarea angajatilor si, intr-o masura cat mai mare, integrarea culturii organizationale in toate procesele companiei." Media de varsta in cadrul MOL este de 30 de ani.
Una din consecintele vizibile ale efortului de integrare a culturii organizationale in business este reprezentata de reducerea de aproape sase ori a fluctuatiei de personal, de la 17,6%, cat era in 2007, la 3,4%, in 2008. Insa pentru implementarea unei culturi organizationale solide, care sa isi faca simtita prezenta la nivelul proceselor de business, este foarte important felul in care actioneaza managementul companiei.
"Oamenii sunt incurajati sa se exprime si, pe de alta parte, deciziile de management sunt comunicate si explicate tuturor angajatilor. Ei sunt intrebati cum se descurca, li se cere feedback tot timpul, indiferent de performanta. Incercam sa incurajam o cultura bazata pe dialog, atat din partea colegilor, cat si din partea managerilor."
In opinia managerului de resurse umane, in afara de dimensiunea materiala a oricarui job, sunt o multime de alte elemente care conteaza pentru angajati, cum ar fi, spre exemplu