Datorită poziţiei sale geografice, ţara noastră s-a aflat atât în zona de influenţă a ciclonului mediteranean cât şi în cea a ciclonului coborât latitudinal până în nordul României.
La joncţiunea dintre cele două nuclee de presiune scăzută, a fost antrenat aer cu proprietăţi atât de diferite, cald şi umed şi aer rece, astfel încât s-au produs fenomene care sunt caracteristice atât perioadei reci, cât şi perioadei calde a anului. Pe fond de vreme caldă, chiar deosebit de caldă în sud, centru şi est, au fost înnorări şi ploi în cea mai mare parte a ţării, iar ploile au avut şi caracter de aversă şi s-au semnalat descărcări electrice, iar izolat cantităţile de apă cumulate au fost mai însemnate şi a căzut grindină în judeţele Mureş şi Vâlcea. În zona de munte, precipitaţiile au fost sub formă de lapoviţă sau ninsoare. În aceste condiţii, maximele termice au urcat până la 18°C la Giurgiu, iar minimele au atins 7°C la Drobeta Tr. Severin şi Bechet. În următoarele zile, vremea va avea un aspect schimbător, cu înnorări şi precipitaţii în toate regiunile, dar la momente de timp diferite: astăzi, mai ales în nord-vest, nord şi centru (unde vor predomina ploile), mâine, în cea mai mare parte a ţării (ploi în sud şi sud-est şi mixte în rest), iar poimâine, îndeosebi în vest, centru şi nord. Regimul termic va avea o uşoară creştere, astăzi, când se aşteaptă ca în sudul ţării să se atingă temperaturi diurne de 14°C...15°C, ca apoi, de la zi la zi, valorile termice să scadă, astfel încât la sfârşitul intervalului de prognoză maximele termice să se situeze între 2°C şi 12°C, iar minimele să fie cuprinse între -4°C şi 4°C, uşor mai coborâte în depresiuni.
• meteorolog Doina Mărăşoiu
La munteAZI (LUNI):
Cerul va fi mai mult noros şi vor fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare mai ales în Munţii Apuseni şi în nordul Carpaţi