Premierul Boc a anuntat sambata ca Executivul a modificat printr-o ordonanta legislatia achizitiilor publice pentru a elimina barierele birocratice si a asigura "transparenta banului public". Nedesfiintarea Consiliului National pentru Solutionarea Contestatiilor pune insa mari semne de intrebare legate de eficientizarea modului in care se realizeaza achizitiile publice si face decizia Guvernului inutila, considera avocatul Gheorghe Piperea.
Pentru a descuraja depunerea contestatiilor, care in cele mai multe cazuri, aveau doar rolul de a bloca demararea lucrarilor, Guvernul a decis, potrivit ministrului Administratiei si Internelor, Dan Nica, introducerea unei "taxe de timbru de 2% din valoarea contractului respectiv, urmand ca firmele care pierd contestatia sa piarda si aceasta suma". Adrian Moraru, director de programe la Institutul de Politici Publice, ne-a spus ca "a fost o presiune imensa pentru modificarea legislatiei pentru ca baronii locali au dorit, pe de o parte sa se simplifice procedurile prin cresterea plafoanelor, fiind nevoie astfel de mai putin timp si acte, si pe de alta parte, se descurajeaza sistemul de contestatii". Avocatul Gheorghe Piperea priveste insa cu scepticism introducerea taxei de timbru: "In materie de contencios administrativ, exista o taxa fixa, iar Guvernul ar fi trebuit sa impuna o cautiune de 10%".
Avocatul Piperea arata ca aceasta cautiune ar fi trebuit sa reprezinte un fel de garantie, astfel, "cel care depunea contravaloarea a 10% din contract ar fi avut motive intemeiate sa se lupte pentru contestatie, si nu doar pentru a bloca achizitiile". Gheorghe Piperea sustine ca "Guvernul a mers cu jumatate de masura", mai ales ca ordonanta de urgenta nu desfiinteaza Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor (CNSC), care este "un adevarat cui al lui Pepelea" pentru ca bloca nepermis de mult timp ac