Firmele renunta la fondurile europene pentru ca le e frica de criza
Multe companii cu proiecte eligibile pentru fonduri structurale intarzie sa semneze contractele de accesare a acestor finantari pentru ca sunt speriate de conditiile din piata, astfel incat amana sau chiar renunta la planurile lor de dezvoltare, a declarat Dragos Pislaru, directorul general al companiei de consultanta GEA Strategy & Consulting.
"In conditiile in care evaluarea unui proiect dureaza in medie trei-patru luni, multe companii care au solicitat fonduri structurale se gasesc acum in situatia in care proiectele lor au fost aprobate, insa intre timp conditiile din piata s-au schimbat dramatic: leul s-a depreciat puternic fata de euro, comenzile de pe pietele externe s-au diminuat, ceea ce genereaza presiune pe lichiditati, iar cofinantarile de la banci sunt mai greu de obtinut", a explicat Pislaru in cadrul unei conferinte organizate la finele saptamanii trecute de Camera de Comert, Industrie si Agricultura Franceza in Romania.
El vede ca solutii de iesire din acest impas reducerea termenelor de evaluare a proiectelor de accesare de fonduri europene, suplimentarea bugetelor nominale in lei cu sume care sa permita ajustarea efectelor de devalorizare a monedei nationale fata de euro si folosirea CEC si Eximbank ca solutie, in cazul in care bancile comerciale private si-ar retrage sprijinul pentru co-finantare.
Platile din fonduri structurale catre Romania vor fi de minim 2 miliarde de euro in acest an, potrivit datelor prezentate de oficialul GEA.
"In 2008 a fost deschisa suma de 1,014 miliarde de euro, iar in 2007 nu s-a utilizat nimic. Valoarea proiectelor depuse a fost de 1,937 miliarde de euro, iar cele eligibile au totalizat 535,9 milioane de euro. Dintre acestea, 100 de milioane de euro au fost contractate si nu s-a efectuat nicio plata", a decla