Odată cu venirea primăverii, autorităţile locale din Braşov vor trebui să găsească o soluţie pentru a rezolva problema urşilor-gunoieri. Sursa: Ovidiu Eftimie
Dacă la sfârşitul anului trecut, în arealul de pe Tâmpa trăiau 13 urşi adulţi, anul acesta, specialiştii în domeniu se aşteaptă ca numărul lor să fie mai mare. „Odată cu încălzirea vremii, vor ieşi cu toţii din bârlog. Acum vor fi şi cu pui, e posibil să fie mai mulţi. Totul depinde de managementul deşeurilor.
Dacă nu au ce lua de acolo, nu vor insista”, afirmă profesorul Ovidiu Ionescu, de la Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice Braşov. În cazul în care urşii vor „invada” din noul străzile Braşovului, autorităţile nu prea au soluţii pentru a-i „evacua”. „Pentru mutarea urşilor avem nevoie de un acord de la Comisia Europeană, să nu le deranjăm habitatul, ei fiind specie protejată. Noi, tehnic vorbind, suntem pregătiţi, avem tranchilizante, echipaje, cutii de transport.
Doar că nu putem face nimic până nu obţinem aprobarea de la CE”, susţine Flavius Bărbulescu, şeful Serviciului Public de Gestionare a Animalelor de la Braşov. „Noi, primăria, nu avem nicio autoritate în acest domeniu, nu este treaba noastră. Dacă-i prindem pe străzi, îi ridicăm, dacă nu, n-avem ce le face”, spune Sorin Toarcea, purtător de cuvânt al primăriei.