Veniturile unui CEO roman sunt cu 58% mai mari decat cele ale unei femei, arata ultimele date ale studiului Total Remuneration Survey, realizat de compania de consultanta in resurse umane Mercer.
La un salariu mediu brut de 10.000 de euro pe luna, un CEO castiga anual 120.000 de euro brut, iar in 10 ani de mandat ajunge la castiguri brute de 1,2 mil. euro. In acest interval de timp, daca diferentele salariale de 58% se mentin in defavoarea femeilor, o femeie CEO va pierde 0,5 mil. euro.
Pozitiile de top management in care femeile au castiguri peste cele ale barbatilor sunt cele de director IT - plus 23%, director juridic - plus 11% si cele de director de vanzari si director de logistica - plus 1%, arata studiul Mercer. Cu toate acestea, femeile nu reusesc sa surclaseze barbatii cu procente de peste 34% - specialist comunicare, in timp ce un reprezentant de vanzari castiga cu 80% mai mult decat o femeie.
"Sunt anumite posturi in care ponderea barbatilor este mai mare prin natura meseriei decat in altele, sau nu. In mod paradoxal insa, intalnim diferente in favoarea femeilor in posturi la care am fi intuit un barbat - cum este cel de IT Director, unde 73% din angajati sunt barbati -, iar altele in care sunt mai reprezentate femeile (director juridic 69% femei sau de resurse umane 64% femei)", spune Oana Datki Botolan, country manager al Consulteam, reprezentantul pe piata locala al Mercer.
Diferentele salariale in favoarea barbatilor sunt mai accentuate la nivel de top, ajungand si pana la 73% in cazul unui director din banking si tind sa se estompeze pe masura ce vorbim de functii mai putin importante pe scara ierarhica.
Paradoxal, doar in cazul middle managerilor din zona de productie nivelul veniturilor femeilor este egal cu cel al barbatilor. "Un alt contraexemplu impotriva argumentului ca meseriile dominate de barb