Adevărul e că n-am înţeles niciodată pe deplin de ce are nevoie Brăila de un inspectorat de poliţie de frontieră. Nu ştiu care a fost raţiunea ce a stat la baza deciziei de înfiinţare a acestuia. Probabil doar nevoia de la acea vreme de a da nişte funcţii unor poliţişti care nu mai aveau loc în sistem.
Poliţia de Frontieră de la Brăila a fost şi este aproape inutilă, din simplul motiv că judeţul nostru nu se află la graniţa ţării. Doar dacă nu cumva ar deveni Republica Brăila. În afară de zona portuară, pe unde s-ar putea spune că mai intră nişte străini în ţară, şi pentru care ar fi fost suficient un punct de lucru, în rest, Poliţia de Frontieră este o unitate supradimensionată, a cărei principală menire a fost şi este, de fapt, lupta cu braconierii. Nu zic că nu este o activitate importantă şi chiar consider că braconajul pe Dunăre constituie o infracţiune serioasă, dar pentru asta nu cred că era nevoie de un întreg inspectorat de poliţie, mai ales că peştii cei mari nu prea au fost cu adevărat deranjaţi vreodată. Şi nu de alta, dar treaba asta putea fi făcută, în mod normal, de AJVPS. Au mai fost nişte capturi de ţigări de contrabandă, ceva confiscări de mărfuri fără documente, dar acţiuni spectaculoase n-au fost prea multe, şi asta tocmai din simplul motiv că, nefiind un judeţ de frontieră, poliţia de profil nici nu prea avea de unde să scoată mari cazuri.
În schimb, IJPF Brăila a fost dotată mai mereu cu maşini noi şi bune, cu şalupe de viteză, ba chiar posedă şi o miniflotă militară, moştenită de la fosta unitate de grăniceri, transformată ulterior în Garda de Coastă şi apoi desfiinţată. Se poate spune că Poliţia de Frontieră a fost şi este mai bine dotată chiar decât IJP, dar asta în general pe banii de la Uniunea Europeană, care a pompat aiurea milioane de euro în securizarea "frontierelor" Insulei Mari a Brăilei.
Intrarea României