BCR este una dintre putinele banci care continua sa acorde credite in euro, ceea ce ii permite sa recastige cota de piata pe segmentul corporate, insa nu finanteaza la orice pret, afirma britanicul Dominic Bruynseels, 49 de ani, presedintele executiv al bancii romanesti.
"Nu vanam cota de piata, insa cum unele banci nu mai dau credite, putem castiga clienti, dar nu indiferent de pret. Anul acesta probabil ne vom mari cota de piata mai ales la creditul corporate, in timp ce la depozite vom avea o pozitie stabila pentru ca nu resimtim vreo lipsa de lichiditati si nu suntem nevoiti sa platim dobanzi foarte mari nici la lei, nici la euro", a spus Bruynseels in prima sa iesire in presa romaneasca dupa ce la 1 iulie 2008 a fost prezentat ca CEO al BCR.
Referindu-se la competitia bancilor pentru depozite, Bruynseels spune ca BCR va oferi dobanzi mai mari doar anumitor clienti pentru pastrarea relatiilor. "Plateste mult cine are nevoie de bani. Noi nu."
Cat priveste creditarea, el anticipeaza ca intensitatea competitiei intre banci va ramane redusa chiar si anul viitor.
"Am vazut unele semne de miscare a creditului, mai multe cereri de credite ipotecare, si cred ca piata isi va reveni gradual, fara accelerari, astfel incat spre sfarsitul anului sa ajungem la o normalizare, chiar daca dinamica va fi mult mai slaba decat in 2008."
In pofida perceptiei de blocaj pe piata imobiliara, BCR continua sa finanteze proiecte de real-estate. "Expunerea noastra fata de acest sector este in crestere prin noi tranzactii. Alegem proiecte bune cu potential peste 2-3 ani cand Romania va avea din nou crestere. Unii dezvoltatori si-au invatat lectia si au devenit mai intelepti, aduc mai mult capital si se imprumuta mai putin, se bazeaza mai putin pe speculatii."
Bruynseels se asteapta ca si cumparatorii sa devina mai conservatori, preferand sa achiziti