Mai multe banci americane si institutii financiare straine au beneficiat de plati in valoare de aproximativ 50 de miliarde de dolari (40 mld. euro) din momentul in care banca centrala americana (Fed) a lansat primul program de sustinere a gigantului din asigurari AIG, scrie cotidianul american The Wall Street Journal.
Printre institutiile respective se numara Goldman Sachs si banca germana Deutsche Bank, fiecare dintre acestea beneficiind de plati de aproximativ 6 mld. $ in perioada cuprinsa intre mijlocul lunii septembrie si luna decembrie 2008. Alte banci ce au primit plati semnificative din partea AIG la sfarsitul anului trecut sunt Merrill Lynch, acum parte a Bank of America, si banca franceza SocGen.
Alte firme cu expuneri mai mici fata de AIG au beneficiat de asemenea de plati din partea companiei de asigurari, inclusiv Morgan Stanley, Royal Bank of Scotlant si HSBC.
Actiunile de salvare a AIG au devenit un subiect politic delicat in conditiile in care riscul legat de pierderile pe care contribuabilii americani le-ar putea suferi este in crestere. In ultima saptamana, legislatorii au cerut ca Fed sa dezvaluie numele firmelor financiare care au primit bani din partea AIG, acestea fiind considerate prea importante pentru sistemul financiar pentru a fi lasate sa se prabuseasca.
Recent insa, vicepresedintele Fed Donald Kohn a refuzat sa identifice partenerii AIG, spunand ca o astfel de dezvaluire i-ar indeparta pe potentialii parteneri ai companiei. Kohn a aratat insa ca va transmite aceste cereri colegilor sai. Fed, printr-un nou comitet condus de Kohn, va decide daca vor fi publicate mai multe detalii privitoare la tranzactiile AIG.
Din septembrie, pachetul de sustinere a AIG a urcat pana la peste 173 mld. dolari. Prin acest pachet, s-a contribuit la evitarea pierderilor pe care le-ar fi suferit partenerii AIG.
Bancile si alte f