Dupa extinderea puternica din ultimii ani inregistrata pe segmentul clinicilor private generaliste, febra deschiderilor de noi unitati a atins un alt domeniu: centrele de dializa.
Numarul centrelor private de dializa de pe piata locala a crescut cu 13 unitati in perioada septembrie 2008 - februarie 2009, dupa ce in toamna anului trecut functionau 18 astfel de centre, potrivit datelor companiilor din domeniu.
Majoritatea jucatorilor au apasat puternic pedala extinderii in aceasta perioada, in conditiile in care fondurile alocate pentru serviciile de dializa au crescut de la 40 mil. euro in 2003 la 148 de milioane de euro anul acesta.
Numai in acest an, spre exemplu, fondurile pentru acest program sunt mai mari cu 41% comparativ cu anul 2008, aceasta fiind una dintre cele mai mari cresteri de fonduri bugetata de Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate (CNAS). Dupa o perioada de mai bine de zece ani in care putini au fost operatorii care au investit in acest tip de afacere, tot mai multi sunt cei care aduna cateva milioane de euro pentru noi unitati. In 1990, pe piata locala, exista un singur centru de dializa in cadrul Spitalului Carol Davila in cadrul caruia erau tratati 100 de pacienti.
Astazi pe piata locala sunt inclusi in programe de tratamente 8.000 de pacienti, insa numarul total al bolnavilor ar fi de 10.000, potrivit reprezentantilor Fresenius NephroCare Romania, unul dintre principalii jucatori din domeniu.
Potrivit Fresenius, numarul celor care sufera de insuficienta renala a crescut cu 1.000 de persoane anul trecut. Evidenta bolnavilor se tine in Registrul Renal Roman, iar cresterea fondurilor se bazeaza pe datele furnizate de acesta.
Potrivit Fresenius, 50% din piata este privata, ponderea sectorul public urmand sa scada in urmatorii doi ani la 20%. Serviciile de dializa sunt decontate integral de CNAS, in limita