Termenul pentru organizarea unei licitatii pentru achizitii publice a fost limitat la 30 de zile fata de pana la 380 de zile in prezent, iar cei care vor contesta in instanta o licitatie vor plati o taxa de timbru in cuantum de 2% din valoarea estimata a achizitiei publice, potrivit unei ordonante adoptate de Guvern la sfarsitul saptamanii.
Actul normativ care modifica legislatia achizitiilor publice reduce termenele de analiza a ofertelor de catre autoritatile contractante la 20 de zile. Doar in cazuri temeinic motivate, autoritatea contractanta poate prelungi perioada de evaluare cu cel mult 20 de zile.
"Au fost scurtate termenele in care, de exemplu, autoritatea contractanta trebuie sa se pronunte cu privire la rezultatul unei licitatii. Pe de alta parte, pentru prima data am introdus termene punctuale la solutionarea in instanta a contestatiilor care se depun pentru ca acele dosare de contestatii sa nu ramana luni si ani in sir in instante fara ca o procedura sa fie adjudecata, fie intr-un fel, fie in altul", a declarat primul-ministru Emil Boc.
Totusi, noua ordonanta de urgenta nu rezolva doua dintre cele mai acute probleme cu care se confrunta in prezent companiile care participa la licitatii, respectiv criteriul de alegere a castigatorului dupa cel mai mic pret si decontarea lucrarilor executate cu preturile ajustate dupa regulile FIDIC (conditii contractuale internationale), spun reprezentantii antreprenorilor in constructii.
"Prevederile noii ordonante de urgenta reprezinta un pas inainte in reducerea termenelor de acordare a unui contract public, insa nu rezolva problema de fond si anume criteriul prin care castiga cel care are pretul cel mai mic, care a fost principala sursa de coruptie din ultimii ani", spune Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO).
In ultimii ani