Pe măsură ce mai toate statele lumii se luptă cu o recesiune tot mai dureroasă, paradoxal, singura ţară care nu are probleme în atragerea masivă de capital este tocmai cea de unde a început calvarul financiar: SUA.
Investitorii americani lasă baltă parteneriatele din străinătate şi îşi repatriază dolarii, “asigurându-i” apoi prin cumpărarea de obligaţiuni guvernamentale, se arată într-o analiză publicată de cotidianul New York Times.
Pe lângă toate acestea, China continuă să cumpere cantităţi enorme de obligaţiuni americane, asigurând astfel îndatorarea externă a Washingtonului. În acelaşi timp însă, datorită acestor infuzii, dolarul se apreciază tot mai mult, dând administraţiei Obama sumele uriaşe (trilioane) de care are nevoie pentru a salva băncile şi a stimula economia, fără a fi nevoie să mărească însă rata dobânzii.
Există însă şi pericole dacă în SUA economia şi-ar reveni prea rapid, este de părere miliardarul american Warren Buffett. Buffett apreciază că, în septembrie anul trecut (când Lehman Brothers şi-a anunţat falimentul şi gigantul asigurărilor AIG a primit prima infuzie financiară), economia SUA a fost la un pas de colaps. Economia se va redresa la un moment dat, a declarat miliardarul pentru Reuters, dar o recuperare prea rapidă ar genera niveluri record ale ratei inflaţiei.
Warren Buffett a cerut băncilor să îşi reia activitatea de creditare, ceea ce ar ajuta instituţiile financiare să-şi câştige ieşirea din recesiune. Dar dacă este deja falită, o bancă „trebuie lăsată să devină falită”, în timp ce clienţii nu trebuie să-şi facă griji în ceea ce priveşte depozitele, care sunt asigurate, a mai arătat Buffett. (E.F.)
Pe măsură ce mai toate statele lumii se luptă cu o recesiune tot mai dureroasă, paradoxal, singura ţară care nu are probleme în atragerea masivă de capital este tocmai cea de unde a început calvarul financi