Povestea tragică, suprarealistă, cu două personaje invariabile- românii şi sistemul medical, se scrie din nou. De această dată, doi tineri români, Ionuţ şi Alina Lungu, îşi povestesc drama în paginile cunoscutului "The New York Times". Sursa: The New York Times Victima unui sistem găunos, marcat de corupţie şi de lipsa fondurilor, este de această dată fiul lor, Sebastian, care s-a născut cu grave leziuni cerebrale deoarece părinţii lui "nu au plătit suficient". Alina Lungu, de 30 de ani, susţine că a făcut tot ce ţinea de ea pentru a avea o sarcină sănătoasă- a mâncat numai alimente organice, a înnotat în fiecare zi şi i-a strecurat în buzunar ginecologului său câte un plic cu echivalentul în lei a 255 de dolari.
Însă "ratele" nu au asigurat prezenţa medicului în ziua în care Alina trebuia să nască. După 12 ore de travaliu şi încă o oră petrecută singură, în camera ei, a venit un doctor. Pentru a constata că bebeluşul aproape se sufocase, având cordonul ombilical înfăşurat de două ori în jurul gâtului. Sebastian s-a născut orb, surd şi cu leziuni grave ale creierului. Alina şi Ionuţ realizează acum că mita pe care au dat-o personalului medical nu a fost suficientă. "Doctorii sunt obişnuiţi să ia şpagă în România. Acum, trebuie să plăteşti şi mai mult pentru a beneficia de atenţia lor", spune românca, citată de publicaţia americană. Ea speră ca acest fenomen să fie oprit "înainte ca alţi copii să sufere precum fiul ei, care îşi va petrece viaţa, cel mai probabil, într-o stare vegetativă".
Fabrica de drame
Publicaţia aminteşte şi alte cazuri asemănătoare, când neglijenţa medicilor a însemnat drama unui pacient. A unui om. "Articole despre doctori, pacienţi şi deontologi sugerează că această cultură a mitei a infectat fiecare nivel al sistemului", aducând uneori pacienţii la limita disperării. Problema a fost readusă în ate