Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si Ministerul Economiei ar putea acorda, in 2009 si 2010, ajutoare de salvare si restructurare in valoare totala estimata la 600 mil. euro, pentru cel mult 65 de companii aflate in dificultate.
Printre firmele care au cerut AVAS ajutoare de stat se numara Oltchim Ramnicu-Valcea, Electroputere Craiova, Regia Autonoma Multiproduct Bucuresti, Sanevit 2003 Arad si Celrom Drobeta-Turnu Severin.
"La solicitarea unor agenti economici din portofoliu, AVAS a promovat la sfarsitul anului trecut un proiect de act normativ de ajutorare a societatilor comerciale aflate in dificultate (...). Actul normativ va fi urmat de doua hotarari de guvern prin care se vor stabili regulile generale pentru acordarea ajutoarelor de salvare si pentru ajutoarele de restructurare", a comunicat AVAS.
Potrivit sursei citate, proiectul hotararii de guvern pentru acordarea ajutoarelor pentru salvare a fost discutat cu reprezentantii Consiliului Concurentei si a fost notificat Comisiei Europene, urmand sa obtina autorizarea Comisiei "in cel mai scurt timp".
Masurile de sprijin financiar, sub forma unor credite pe o durata care nu depaseste sase luni, au o rata a dobanzii comparabila cu cea acordata pentru imprumuturile catre societati viabile.
Sistemul va fi instituit in intervalul 2009-2010, cu posibilitatea prelungirii cu un an, in situatia in care criza economico-financiara mondiala se va mentine, iar Comisia va aproba extinderea perioadei inainte de expirarea duratei initiale.
AVAS a propus un buget de 110 mil. euro pentru acest proiect, din care 30 de milioane de euro pentru schema pentru salvare a IMM-urilor si 80 mil. euro pentru notificarile individuale. Numarul maxim de beneficiari care pot primi ajutoare de stat in cadrul acestei scheme este estimat la 15 firme. In cadrul acestui proie