Personalul diplomatic american din Khartoum, evacuat
Personalul diplomatic al Ambasadei americane în Sudan a fost ieri evacuat, în replică la ameninţarea guvernului de la Khartoum, că va declanşa războiul împotriva oricărui stat care ar încerca să îl aresteze pe preşedintele Omar al-Bashir. Ameninţarea a venit din partea vicepreşedintelui parlamentului sudanez, Mohammed Al Hassan Al-Amin, imediat după ce Tribunalul Penal Internaţional a decis că liderul acestei ţări ar trebui reţinut şi apoi extrădat către TPI imediat ce ar intra în spaţiul aerian internaţional. Iar SUA ceruseră anul acesta Sudanului să organizeze alegerile prezidenţiale fără participarea lui Omar al-Bashir.
Mandatul de arestare a preşedintelui sudanez a fost emis miercurea trecută de către TPI, împotriva sa fiind reţinute şapte capete de acuzare, între care crime împotriva umanităţii şi crime de război în timpul înăbuşirii revoltei în regiunea Darfur, în care au fost ucişi peste 400.000 de oameni. Imediat după anunţare, regimul de la Khartoum a expulzat 13 organizaţii non-guvernamentale, ceea ce „ameninţă grav şi imediat condiţiile de viaţă” a milioane de refugiaţi, cum a avertizat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Gordon Duguid. În urma acestei deteriorări a relaţiilor, Washingtonul a avertizat cetăţenii americani să evite orice călătorie în Sudan.
Coreea de Nord dă ordin de mobilizare armatei
O situaţie extrem de tensionată este şi în Coreea de Nord (de altfel, atât Coreea de Nord, cât şi Sudanul au fost trecute de Freedom House pe lista celor mai represive opt state din lume). Administraţia de la Phenian a anunţat luni plasarea armatei în stare de alertă, în ajunul manevrelor comune ale SUA şi Coreii de Sud, relatează Agerpres. În semn de protest, Phenianul a întrerupt linia telefonică directă între militarii din sud şi nordul Peninsulei Coreea (util