Romanii resimt o inrautatie a situatiei financiare in familiile lor, dar inca reusesc sa-si acopere cheltuielile din propriul venit, potrivit unui studiu realizat de GfK. Incepand cu luna octombrie 2008 a crescut numarul romanilor care considera ca situatia financiara a familiei lor este mai rea decat cu 12 luni in urma. In ianuarie 2009, 44% din populatie a declarat ca resimte aceasta inrautatire, fata de 30% cu 4 luni in urma. Cu toata aceasta evolutie negativa a finantelor familiei, romani
Romanii resimt o inrautatie a situatiei financiare in familiile lor, dar inca reusesc sa-si acopere cheltuielile din propriul venit, potrivit unui studiu realizat de GfK.
Incepand cu luna octombrie 2008 a crescut numarul romanilor care considera ca situatia financiara a familiei lor este mai rea decat cu 12 luni in urma. In ianuarie 2009, 44% din populatie a declarat ca resimte aceasta inrautatire, fata de 30% cu 4 luni in urma.
Cu toata aceasta evolutie negativa a finantelor familiei, romanii reusesc sa se incadreze cu cheltuielile in venitul pe care il au in aceeasi masura ca in octombrie 2008. In jur de 22% trebuie sa consume din economii sau sa imprumute bani pentru a se descurca, dar acest segment din populatie a ramas constant in ultimele 4 luni.
Pe de alta parte 18% dintre romani considera ca situatia financiara a familiei lor este mai buna decat in urma cu un an.
In acelasi timp, in Romania o persoana din cinci reuseste sa economiseasca, in scadere relativ mica fata de octombrie 2008 (cand 24% faceau economii).
Scade optimismul romanului
Tot din octombrie 2008 este vizibila scaderea optimismului in ceea ce priveste evolutia finantelor familiei in perioada urmatoare. Astfel, in ianuarie 2009, 35% din romani se asteptau la o inrautatire in urmatoarele 12 luni (fata de 20% in octombrie), iar 21% se asteptau, din contra, la imbunatat