Romania intentioneaza sa contracteze un imprumut extern in valoare de 19 miliarde de euro, potrivit unor surse implicate in negocieri, similar celor acordate tarilor vecine.
Aproximativ sapte miliarde de euro ar urma sa fie obtinute de la Uniunea Europeana, sub forma unui imprumut, iar diferenta ar putea fi acoperita de Fondul Monetar International.
Joaquin Alumnia, comisarul european pentru Economie si Politica Monetara, a confirmat faptul ca Romania poarta discutii cu institutiile europene si financiare mentionate.
"Romania este interesata in acelasi tip de cooperare pe care l-am incheiat cu Letonia si Ungaria," a spus Alumnia, citat de Reuters. "Va trebui sa purtam discutii cu autoritatile romane si cu FMI. Trebuie sa estimam nevoile de ordin financiar si sa stabilim o lista de conditii," a adaugat comisarul.
In noiembrie anul trecut, FMI a fost de acord sa imprumute Ungariei 25,1 miliarde de dolari, acesta fiind cel mai mare pachet de ajutor dat unei in curs de dezvoltare, de cand a inceput criza economica.
Ungaria a apelat la FMI dupa ce investitorii au incetat sa mai investeasca in tara, speriati de un deficit de buget mare, provocand astfel o cadere a forintului. Pentru a acorda imprumutul, institutia financiara internationala a cerut ca guvernul sa taie cheltuielile, inclusiv salariile bugetarilor.
Guvernul Letoniei a fost nevoit sa ceara 7,5 miliarde de euro din imprumuturi externe, mare parte provenind de la FMI. De asemenea, finantarea a fost asigurata de Uniunea Europeana, tarile nordice, Cehia, Polonia, Estonia si Banca Mondiala. FMI a contribuit cu 1,68 de miliarde de euro.
Alumnia a respins cererea ministrului de Finante austriac de a mari valoarea fondului pentru investitiile in tarile care nu folosesc inca moneda euro, dupa ce a aprobat o crestere de la 12 miliarde la