Patronii cer o eventuală reducere a TVA-ului la produsele principale, dar diminuarea ar trebui să se vadă şi la preţul final de la raft. Introducerea unui impozit progresiv în locul cotei unice de 16% ar fi considerată „nocivă“ pentru afacerile locale mari.
Oamenii de afaceri din Craiova nu agreează modificarea fiscalităţii, în condiţiile în care întreaga criză este transferată pe spinarea întreprinzătorilor. Cum văd patronii locali fiscalitatea din 2009 şi care ar fi avantajele şi dezavantajele ajustării TVA-ului şi a impozitării forfetare aflăm în cele ce urmează, de la afacerişti craioveni.
Unii solicită reducerea taxei pe valoarea adăugată (TVA) cel puţin la produsele de bază, dar alţii spun că o diminuare a TVA-ului ar trebui să se vadă şi în ieftinirea preţului produsului finit destinat consumatorului final, pentru a stimula consumul. Întreprinzătorii locali consideră că evaziunea maximă este cauzată de TVA. „Reducerea TVA-ului la preţurile de bază, în special la cereale, ar avea ca efecte creşterea încasărilor la bugetul de stat, pentru că o mare parte a tranzacţiilor cu cereale se face la negru, din cauza TVA-ului pe care trebuie să-l plătească firmele. Dacă s-ar diminua TVA-ul, atunci comercianţii de cereale şi producătorii nu ar mai avea de ce să lucreze la negru“, a spus Mihai Anghel, om de afaceri din Craiova, care cultivă o suprafaţă de 24.000 de hectare de teren în Dolj şi Olt.
El a mai precizat pentru GdS că „50% din tranzacţiile cu cereale de pe piaţa din Dolj sunt la negru, dacă se face o analiză economică şi o comparaţie între producţia declarată la recoltare, în statisticile oficiale ale Ministerului Agriculturii, şi tranzacţiile efectuate, respectiv cantităţile depozitate. Diferenţele înseamnă producţii la negru, pentru care nu se plătesc impozite şi taxe“.
Mihai Anghel este de părere că reducerea TVA-ului până la câte