Ceaiul rece este o băutură ideală, şi nu doar pentru faptul că este uşor de preparat, de depozitat şi de servit, ci şi pentru că poate avea o aromă pe placul fiecăruia.
Ceaiul se numără printre puţinele băuturi care se consumă cu plăcere atât în anotimpurile calde, cât şi în cele răcoroase. În sezonul rece, ne putem delecta cu o ceaşcă de ceai fierbinte, care ne încălzeşte şi ne conferă o stare specială, iar când afară este cald, ceaiul rece este cea mai bună alegere pentru hidratare.
Reţeta de bază pentru prepararea ceaiului rece este foarte simplă. Pentru a obţine o carafă de băutură se folosesc cinci pliculeţe de ceai, la care se adaugă apă cât încape într-un ceainic obişnuit. Pentru prepararea concentratului puteţi folosi ceai negru, verde sau orice fel de ceai de plante. Ceaiul se opăreşte, iar după ce se răceşte, pliculeţele se scot. Acest amestec este foarte concentrat şi ajunge pentru prepararea unui litru de ceai rece. Peste acest concentrat se toarnă apă, apoi recipientul se dă la frigider. Se serveşte în pahare înalte şi mari, în care se poate adăuga gheaţă. Ceaiul rece se face mai concentrat pentru că în acest fel băutura rămâne gustoasă şi după ce se diluează prin adăugarea cuburilor de gheaţă.
Ceai rece în combinaţie cu suc de fructe
Dacă doriţi să beţi ceai rece cu o anumită aromă, trebuie să ştiţi că există câteva modalităţi de a adăuga savoare acestei băuturi, şi operaţiunea nu durează decât un minut. Întâi adăugaţi zahăr, în funcţie de preferinţele dumneavoastră, apoi alegeţi aroma pe care o doriţi. Una sau două ceşti de suc de fructe preparat în casă şi adăugat în amestecul concentrat preparat iniţial vor da ceaiului suficient de mult gust încât să vreţi să beţi şi a doua cană. Sucul de lămâie, de mere, de rodii, de cireşe, de portocale sau de mure în amestec cu ceaiul prezintă un dublu avantaj: în primul rând