SIF Transilvania estimeaza pentru acest an un profit net de 55 mil. lei (12,8 mil. euro), usor mai ridicat decat cel bugetat in 2008, de 53 mil. lei, dar mai mic cu 38,8% fata de cel realizat anul trecut.
In general, SIF-urile au adoptat o pozitie mai precauta in ceea ce priveste bugetele, in fiecare an acestea depasind semnificativ cifrele estimate pentru anul in curs.
In ceea ce priveste sursele de venituri, SIF Transilvania se bazeaza pe venituri din dividende asemanatoare cu cele din ultimii ani, respectiv de 48 mil. lei (11,2 mil. euro), dar usor mai ridicate decat cele anticipate pentru 2008, de 45 mil. lei.
In schimb conducerea societatii asteapta pentru acest an venituri din vanzarea de participatii de 55 mil. lei, mai mici cu 35,2% fata de cele previzionate in urma cu un an, de 85 mil. lei. Veniturile din vanzarea de participatii ar acoperi cheltuielile curente previzionate ale firmei.
Anut trecut, SIF Transilvania a vandut participatii din portofoliu prin care a obtinut venituri mai mari decat cele bugetate, respectiv de 90,39 mil. lei (24,6 mil. euro).
Veniturile in scadere de anul acesta din vanzari de participatii vin in contextul in care portofoliile SIF-urilor au inregistrat scaderi importante in ultimul an, fapt ce face dificila valorificarea acestora pe piata.
Sursele de finantare a investitiilor sunt bazate pe surse proprii, respectiv pe profitul obtinut anul trecut. SIF Transilvania a raportat pe 2008 un profit preliminar de 94,6 mil. lei (25,7 mil. euro), castig care ar putea sa fie diminuat aproape de zero daca Ministerul Finantelor nu aproba in urmatoarele saptamani un ordin privind modul de raportare a pierderilor din scaderea valorii activelor financiare ale SIF-urilor. Acestea din urma au fost cauzate de scaderea actiunilor din portofoliul SIF, depreciere care anul trecut a fost cea mai mare din istoria Burs