Discursul din Parlament al presedintelui Basescu da semnul inceperii efective a campaniei electorale. Cu acest prilej, trebuie sa remarcam un fenomen care va fi responsabil pentru redesenarea intregii scene politice romanesti. La ultimele alegeri parlamentare, noutatea suprema fusese aceea ca a disparut polarizarea electorala de la varf. Pentru prima data dupa 1989, in alegeri nu mai era clar ca optiunea este intre doua alternative puternice, ideologizate, de sens contrar. Cauzele sunt multe si nu mai are rost enumerarea lor aici. Cea mai importanta dintre ele a fost legata de absenta competitiei prezidentiale, cea care a personalizat intotdeauna lupta politica in Romania si care a facut-o sa genereze interes si mobilizare publica. Mereu, alegerile prezidentiale au atras alegatorii, mai mult decat discursul ideologic sau siglele de partid. Anul acesta nu va fi o exceptie, fiindca disputa pentru presedintie incepe sa aiba o miza mai mare ca oricand.
Odata cu cresterea interesului pentru lupta preziden-tiala, va reveni in politica romaneasca si polarizarea. Doar ca, de aceasta data, fenomenul va produce efecte mult diferite de cele de pana acum. Ceea ce se va intampla este ca polarizarea din jurul luptei pentru fotoliul de la Cotroceni sa influenteze major modul in care partidele se raporteaza unele la altele in viata politica obisnuita.
Dupa ce alegerile parlamentare s-au terminat, s-a crezut ca asistam la o asezare politica relativ stabila, prin formarea marii coalitii intre adversarii traditionali PSD si PD-L. Aceasta mare coalitie, care reunea ca numar de voturi ceea ce FSN obtinuse singur la inceputul democratiei post-revolutionare, dadea impresia unui monolit foarte solid. Doar ca inceputul de an arata ca aceasta stabilitate nu este mult mai impresionanta decat cele care au existat si in cazul altor coalitii anterioare. Cei care au sustinut c