LANSARE. Volumul „Cum am devenit doamna Mao” descrie viaţa soţiei liderului comunist chinez, supranumită „Demonul cu oase albe”.
1 /.
„Ce e istoria? O mâncare făcută din o sută de vrăbii - o farfurie de guri”, spune autoarea Anchee Min în prologul cărţii „Cum am devenit doamna Mao” - povestea femeii care vreme de 38 de ani a fost prima-doamnă a Chinei, promotoare a Revoluţiei Culturale şi purtătoare a „stindardului culturii proletare”. Doamna Mao, cunoscută sub numele de Yunhe (1919-1933), Lan Ping (1934-1937), Jiang Ching (1938-1991), a rămas în istorie sub numele „Demonul cu oase albe”. Prin inteligenţa diabolică de care a dat dovadă în timpul mariajului cu Mao Zedong (1893- 1976) şi cruzimea cu care a ordonat moartea a mii de oameni, dar şi prin frumuseţea sa incontestabilă şi voinţa de fier, fosta actriţă a scris o pagină cutremurătoare în istoria comunismului chinez.
În urma războiului civil, Partidul Comunist Chinez sub conducerea lui Mao Zedong a preluat puterea în 1949, proclamând Republica Populară Chineză. Mao Zedong a instaurat o dictatură, mii de chinezi fiind ucişi din ordinul său.
„Fără răzvrătire nu există supravieţuire”
Situându-se la graniţa fragilă dintre ficţiune şi realitatea istorică, romanul lui Anchee Min oscilează în permanenţă între naraţiunea obiectivă, la persoana a treia, şi vocea fictivă a doamnei Mao.
La 4 ani, mama doamnei Mao a venit să-i înfăşoare labele picioarelor. Fata nu va putea uita niciodată suferinţa, nici mă car atunci când a devenit doamna Mao, cea mai puternică femeie din China de la sfârşitul anilor ’60 şi pe toată perioada anilor ’70. „E convinsă că durerea pe care a suferit-o îi dă dreptul să conducă naţiunea. E genul de durere care te străpunge în inimă. Fără răzvrătire, nu există supravieţuire!”, ţipa ea la mitinguri în timpul Revoluţiei Culturale. Doa