Centrul istoric al Craiovei este ameninţat de degradare. Ceea ce pare că se dezvoltă în zona Lipscanilor, de fapt, „muşcă“ din valoarea arhitectural-istorică, au concluzionat experţii în domeniu.
Lipscanii Craiovei au fost uitaţi de autorităţi, valoarea istorică şi cea artistică a spaţiului fiind semnificativ depreciate. Potrivit specialiştilor care au întocmit noul plan urbanistic al Lipscăniei, clădirile cu potenţial arhitectural sunt într-o stare avansată de degradare, iar domeniul public este neamenajat şi sufocat de autovehicule. Amalgamul de funcţiuni dezvoltate aduce mai degrabă a talcioc de periferie decât a nucleu arhitectural-istoric. Experţii sunt de părere că singurul interes asupra zonei a fost acela de utilizare a spaţiilor în interes comercial, repede şi ieftin, ceea ce a dus la intervenţii „mutilante“: desfiinţarea decoraţiilor faţadelor, modificarea ferestrelor şi a vitrinelor, înlocuirea tâmplăriei din lemn etc. Nici despre evoluţia paletei de oferte comerciale experţii în arhitectură nu au cuvinte de laudă. Ei consideră că prezentarea rochiilor de mireasă în 20 de magazine alături de vitrinele cu cârnaţi, parizer, şaibe sau tobe de eşapament dă o notă anostă centrului istoric şi artistic al Băniei.
Se revine la funcţiunile istorice
În disperare de cauză, Primăria Craiova încearcă acum să revitalizeze zona considerată centrul istoric al oraşului. Noul plan urbanistic vizează zona delimitată de străzile Olteţ şi A.I. Cuza la nord, strada Arieş la est, strada Nicolăescu Plopşor la vest şi de străzile Eugeniu Carada şi Mihail Kogălniceanu la sud. „Vom organiza în curând un concurs de idei pentru revitalizarea centrului istoric, a Lipscăniei, un proiect-pilot. Intenţia noastră este să punem cât se mai poate în valoare toată aria din centrul Craiovei“, a spus arhitectul-şef al Craiovei, Mircea Diaconescu.
Prop