Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a anuntat ca programul de reciclare a deseurilor de echipamente electrice si electronice va fi reluat, iar prima editie a acestuia va avea loc sambata, intr-o noua formula.
Programul "Marea Debarasare" a fost regandit, pentru a include si firmele de reciclare, a anuntat ministrul marti, intr-o conferinta de presa. Pana acum, acestea nu figurau ca o componenta in program.
"Nu respectam regula acum (actiunea are loc in prima sambata a lunii, de obicei - n.red.), insa de luna viitoare programul va fi din nou organizat in prima sambata. Am ales totusi sa facem si in martie o editie a Marii Debarasari in noua formula cu reciclatorii, insa nu am putut sa o facem la timp, asa ca am preferat s-o facem intr-o alta sambata decat prima, decat sa n-o facem deloc", a declarat ministrul Nemirschi.
Ministrul a precizat ca, din punctul sau de vedere, tinta de colectare pentru deseuri de echipamente electrice si electronice propusa de Uniunea Europeana "este greu de atins". "La o analiza proprie, am constatat ca nu vom ajunge sa atingem tintele de reciclare de deseuri in general. Nu avem inca salariile nemtilor care-si pot schimba frigiderul sau televizorul odata la cativa ani."
Reprezentantul ECO TIC a declarat ca, potrivit unui studiu din noiembrie 2008, 68% dintre gospodariile romanesti "nu stiu ce sa faca cu aparatele vechi".
O tona de deseuri de echipamente electrice si electronice colectata implica un cost de 700-800 de euro, arata specialistii. Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a anuntat ca programul de reciclare a deseurilor de echipamente electrice si electronice va fi reluat, iar prima editie a acestuia va avea loc sambata, intr-o noua formula.
Programul "Marea Debarasare" a fost regandit, pentru a include si firmele de reciclare, a anuntat ministrul marti, intr-