Durerile cronice sunt ceva mai frecvente la femei (15%) decât la bărbaţi (10%), dar la aceştia debutează de obicei mai timpuriu. Oricum, după vârsta de 50 de ani, durerile devin din ce în ce mai frecvente.
CAUZE
Cauzele sunt situate la nivelul oricărei structuri cervicale sau pot rezulta din iradierea unei suferinţe de la distanţă şi pot fi de natură mecanică, inflamatorie, infecţioasă sau traumatică. Cele mai frecvente sunt cauzele mecanice, realizate prin suprasolicitare, prin adoptarea timp îndelungat a unei poziţii incomode, legate de profesie, hobby-uri sau somn. Astfel, o poziţie fixă spre monitorul computerului, mai ales dacă acesta e fixat prea sus sau prea jos faţă de nivelul ochilor, concentrarea la bancul de lucru, condusul maşinii mult timp, zugrăvitul sau vopsitul unor suprafeţe situate deasupra capului, în general meseriile migăloase, care impun o mare concentrare şi atenţie, produc spasme musculare, întinderi ligamentare şi în timp leziuni inflamatorii cronice. Acelaşi lucru se întâmplă şi dacă dormim într-o poziţie anormală, cu o pernă prea înaltă sau cu faţa în jos, lucru agravat de frig, curent sau umezeală. Traumatismele accidentale sau sportive, în faţa şi în spatele gâtului, căderile sau loviturile sunt alte cauze generatoare de dureri. Uneori incidentul este puternic, evident. Altădată este implicată o forţă medie de impact sau chiar traumatisme mici şi repetate, pe care bolnavul le relaţionează mai greu cu durerea ulterioară, întârziind astfel punerea diagnosticului.
INFECŢII, INFLAMAŢII
Infecţiile însoţite de durere în ceafă sunt fie cu caracter local, de exemplu un furuncul (la ceafă existând tendinţa de a se forma colecţii purulente mari), celulita, artrite sau osteomielite; fie din focare septice de vecinătate (dentar, amigdalian, sinusal); fie maladii generale, de la banalele infecţii respirator