Atât de popularul baschet sau sportul cu mingea aruncată la coş a fost inventat în 1891, în Statele Unite, de profesorul de educaţie fizică de la Colegiul Springfield (statul Massachusetts), James A. Naismith. Noul sport a fost oficializat pe 12 ianuarie 1892, când a avut loc primul meci în sala colegiului amintit, între două echipe din câte nouă jucători, deoarece clasa respectivă avea 18 cursanţi.
În ţara noastră, baschetul a pătruns în liceele din Capitală în 1921 graţie unei societăţi pentru tineret YMCA. Între 31 mai şi 2 iunie 1922 s-a desfăşurat şi primul campionat interşcolar din Capitală, cu participarea liceelor „Mihai Viteazu”, „Sava”, „Spiru Haret” şi Şcoala de Aplicaţie. În toamna lui 1931 s-a hotărât crearea Federaţiei Române de Baschet şi Volei, iar un an mai târziu, prof. Nicolae Duţescu comentează primul regulament al jocului.
În ţară, baschetul pătrunde cu greutate, iar la Braşov, singurul ziar al acelor momente, „Drum Nou”, consemnează în numărul din 12 martie 1949, „Un succes al sportului braşovean”. Regretatul ziarist Alexandru Dincă a comentat în premieră: „Primul match de baschet”, cel dintre CSU şi Şcoala Tehnică Sportivă: 72-29 (36-18).
„În sala de gimnastică a Şcolii Tehnice Sportive, a avut loc joi, 10 martie, de la orele 16:30, întâlnirea de baschet dintre CSU şi Şcoala Tehnică Sportivă. Baschetul sau mingea la coş este un joc nou pentru braşoveni, fiind foarte spectaculos şi atractiv. De la prima ieşire, partida a cucerit publicul spectator, ca şi pe sportivii care au ţinut să ia parte, bineînţeles, tot ca spectatori, la această manifestare sportivă.
Partida a aliniat la centru următoarele formaţii: CSU – Popa Sabin, Cristorian, Tănase, Niţă, Elekeş, Iluţiu.
Şcoala Tehnică Sportivă – Vulcăneanu, Furnică, Vlaicu, Stroe I, Stroe II.”
Reporterul urmărea pentru prima dată şi el acest nou sport, făcând pe f