Potrivit ultimei statistici date publicităţii de Eurostat, România şi Bulgaria ocupă ultimule două locuri din uniune la capitolul gestionării gunoiului în anul 2007. În timp ce în alte ţări reciclarea şi compostul sunt cele mai bune soluţii aplicate pentru protejarea mediului, în cel mai rău caz folosindu-se incineratoarele, la noi şi la bulgari cvasitotalitatea gunoiului este aruncat la groapă.Mai exact, 99% din gunoiul din România şi 100% din cel din Bulgaria este depozitat
Potrivit ultimei statistici date publicităţii de Eurostat, România şi Bulgaria ocupă ultimule două locuri din uniune la capitolul gestionării gunoiului în anul 2007. În timp ce în alte ţări reciclarea şi compostul sunt cele mai bune soluţii aplicate pentru protejarea mediului, în cel mai rău caz folosindu-se incineratoarele, la noi şi la bulgari cvasitotalitatea gunoiului este aruncat la groapă.
Mai exact, 99% din gunoiul din România şi 100% din cel din Bulgaria este depozitat în gropi. ceea ce în Româia nu ajunge la groapa de gunoi este reciclat, acest punct procentual scutindu-ne de a fi ruşinea uniunii. În Germania de exemplu, doar 1% din gunoi este aruncat la groapă, în timp ce 46% este reciclat. Germania ocupă astfel primul loc la reciclare. Primul loc la compost îl ocupă Austria, ţară tot de limbă germană, cu 38%. Procentele totale pentru UE sunt: 42% - la groapa de gunoi, 22% - reciclat, 20% - incinerat şi 17% compost.
De asemenea, în coada clasamentului la reciclare mai stau Luxemburg cu 0% (dar cu un imens 28% la compost), Cehia, Lituania, Malta şi Slovacia cu câte 2%.
Românii au produs 379 kg de gunoi pe persoană, sub media europeană de 522 kg. Cel mai mult au produs danezii (801 kg/persoană) şi cel mai puţin cehii (294 kg/persoană).
Comunicatul oficial care include şi tabelul complet pe toată Uniunea Europeană îl puteţi obţine de aici.