Tarile in curs de dezvoltare s-ar putea confrunta anul acesta cu un gol de finantare cuprins intre 270 si 700 mld. dolari (213-552 mld. euro) pe fondul scaderii veniturilor din exporturi si al incercarilor economiilor dezvoltate de a atrage inspre ele capitalul existent pe piata, se arata intr-un raport al Bancii Mondiale (BM), scrie agentia de presa Thomson Reuters.
Analistii BM spun ca in aceste conditii resursele institutiilor internationale cu rol de creditori de ultima instanta nu sunt suficiente pentru a face fata numarului din ce in ce mai mare de tari lovite de turbulente.
"Pe fondul unei inrautatiri continue a situatiei, nevoile financiare ramase fara acoperire vor fi enorme", se arata intr-un document pregatit de oficialii Bancii Mondiale pentru summitul G20 din aprilie. Institutia cheltuie miliarde de dolari anual pentru a combate problemele din regiunile in curs de dezvoltare.
Raportul Bancii Mondiale vine dupa ce, saptamana trecuta, Fondul Monetar International anunta ca tarile in curs de dezvoltare au nevoie de 140 mld. dolari pentru a-si indeplini obligatiile financiare in 2009.
Oficialii BM spun ca turbulentele financiare globale ar putea avea repercusiuni de lunga durata asupra tarilor emergente care se confrunta cu o scadere abrupta a exporturilor pe fondul declinului schimburilor comerciale pentru prima data dupa 1982. In acelasi timp, aceste regiuni se confrunta cu o scadere abrupta a preturilor materiilor prime, o sursa importanta de venit pentru multe tari in curs de dezvoltare.
Tarile in curs de dezvoltare s-ar putea confrunta anul acesta cu un gol de finantare cuprins intre 270 si 700 mld. dolari (213-552 mld. euro) pe fondul scaderii veniturilor din exporturi si al incercarilor economiilor dezvoltate de a atrage inspre ele capitalul existent pe piata, se arata intr-un raport al Bancii Mondiale (BM), s