ÎN VREME DE CRIZĂ. Scăderea preţurilor la mâna de lucru şi materiale nu a putut împiedica reducerea comenzilor. Oamenii se uită la fiecare ban şi preferă să evite taxele la stat. Sursa: Codrin Prisecaru
Criza a ieftinit renovarea locuinţei, dar numărul clienţilor s-a redus la jumătate, spun meseriaşii din domeniu. Materialele de construcţii sunt cu până la 30% mai ieftine, în timp ce manopera se negociază „la sânge”. Muncitorii nu vor cu niciun chip să piardă vreun muşteriu, astfel că sunt dispuşi să lase chiar şi 20% din preţ.
În urmă cu şase-şapte luni, Alin Răceanu din Gorj nu-şi mai vedea capul de treburi. Meseriaş serios şi cu experienţă, era solicitat pentru activităţi diverse, chiar şi în Capitală: ba punea parchetul la mai multe apartamente de bloc, ba repara instalaţiile la nişte vile şi monta gresie şi faianţă pentru câteva firme. „Acum merge mult mai prost. Mai e de lucru, dar banii sunt puţini şi concurenţa e mare”, oftează bărbatul.
Concurenţă cu euronavetiştii
Pe lângă muncitorii daţi afară de la firme, mai sunt şi cei veniţi din Spania şi Italia - meşteri pricepuţi, dar învăţaţi cu sumele primite în Occident. „Eu lucrez cu nişte băieţi, colaboratori, pe care-i chem când am nevoie. Nu-i uşor să prinzi o comandă - ele mai vin de la oameni cu stare, care au apartamente mari sau cu vile”, comentează Răceanu. În general, un muncitor câştigă circa opt lei/oră, dacă lucrează liber, iar ca angajat câştigă de la 1.000 la 2.000 de lei pe lună.
Mai greu le este muncitorilor necalificaţi din zonele sărace, care făceau naveta la oraş şi lucrau în echipe organizate adhoc. „Nu m-a mai chemat nimeni de aproape o lună şi am mai lucrat doar pe ici, pe colo, pe aici prin sat. Sper să fie mai bine, că vine primăvara, şi oamenii mai dau o văruială”, spune Costică, un tânăr din comuna Vâlcelele. Pentru că vede