În SUA, este construit un spital de campanie, în întregime robotic
De la roboţi profesori până la roboţi-medici, roboţi-artişti, roboţi de companie şi până la roboţi care dirijează circulaţia. Aceasta este soluţia pe care mizează Japonia pentru a menţine bunăstarea şi ordinea într-o societate în care populaţia este tot mai îmbătrânită (peste şapte ani, unul din patru japonezi va avea peste 65 de ani, ceea ce înseamnă tot mai puţini angajaţi, costuri salariale tot mai mari şi dificultăţi uriaşe în recrutare).
Guvernul de la Tokyo alocă însă zeci de milioane pentru dezvoltarea de androizi tot mai performanţi, care să poată ţină locul unei persoane reale. Unul dintre aceştia este Saya, robotul-profesor, care împarte sarcini elevilor, îi supraveghează, le vorbeşte şi îi învaţă limbi străine.
Saya are însă şi emoţii – poate lua catalogul şi se poate enerva pe un anumit elev că are prea multe absenţe. Aspectul emoţional este creat cu ajutorul celor 18 motoraşe ce se găsesc doar în spatele feţei. Astfel, Saya se poate încrunta, le poate zâmbi elevilor sau poate mima surprinderea etc. Aproximativ 15 ani au fost necesari pentru crearea robotului Saya, care se află în prezent în faza de testare, la o şcoală generală din Tokyo, relatează The Telegraph. Androidul fusese iniţial creat pentru a permite firmelor să îşi reducă costurile legate de forţa de muncă, înlocuind cu roboţi anumite categorii de muncitori precum secretarele ori asistenţii pentru bolnavii de Alzheimer.
De la chirurgul cu trei braţe şi până la patul-anestezist
O altă categorie de roboţi care să vină în sprijinul omenirii este cea a roboţilor-medici. Astfel, o echipă întreagă de roboţi ar putea înlocui medicii reali trimişi în teatrele de război – o tehnologie dezvoltată cu bani de la Pentagon. Prototipul unui asemenea spital de campanie robotizat conţine o întreagă armată