Litchi este unul dintre cele mai delicioase fructe exotice, importat din ce în ce mai mult în România. Originar din sudul Chinei, litchi reprezenta o ofrandă tradiţională a mandarinilor (funcţionari civili sau militari în China) adusă suveranilor lor. Cu 2000 de ani înaintea erei noastre, împăratul Chinei se ospăta cu aceste fructe, considerate cele mai delicioase din Imperiul Celest.
Litchi este cultivat în China, dar şi în nordul Thailandei, Laos, Cambodgia, Vietnam, Bangladesh, Pakistan, India şi sudul Japoniei. Mai nou se cultivă şi în California, Hawaii, Florida, sudul Africii, Australia.
Litchi este un fruct rotund şi uşor alungit, având diametrul de 2-5 cm. Este acoperit cu o coajă flexibilă şi fermă la atingere, care nu trebuie să fie nici crăpată, nici prea moale. La maturitate, coaja este roz sau roşie. După cules, coaja de litchi este unsă cu sulf pentru a i se limita fragilitatea în timpul transportului. Această tehnică de conservare este controlată şi nu prezintă nici un risc pentru consumatori. Savoarea fructului ne duce cu gândul deopotrivă la căpşune, trandafir şi muscat, iar aroma variază în funcţie de gradul de maturitate. Uscate, fructele seamănă la gust cu stafidele.
Sursă de vitamine
100 de grame de fruct litchi conţin aproximativ 66 de calorii, 1,3 g fibre, 44 g lipide, 15,23 g zahăr, 16,53 g carbohidraţi. Fructul mai conţine vitamina C, fosfor, potasiu, magneziu şi calciu. Litchi conţine vitamina C în proporţie de 39,2 mg /100 g - la fel de multă ca şi portocalele. Această concentraţie mare de vitamina C ajută în lupta împotriva bolilor infecţioase şi la întărirea sistemului osos şi a dinţilor. De asemenea, favorizează asimilarea fierului. Litchi conţine şi riboflavină (vitamina B2), care joacă un rol crucial în metabolism şi în formarea globulelor roşii, a menţinerii sănătăţii pielii, a unghiilor şi a părul